Hálózati monitoring rendszer kialakítása

Egy hazai szerverhoszting szolgáltató felől keletkezett igény egy egyedi forgalmi és hálózati monitoring rendszer kialakítására, amely felügyeleti funkciót lát el és forgalom alapú számlázást tesz lehetővé az ügyfelek felé. A feladatot nehezítette, hogy nem homogén hálózatról volt szó, mert már Cisco, 3Com és HP eszközök is megtalálhatóak voltak a hálózat elemei között. Ügyfelünk tájékoztatása szerint pedig Juniper hálózati eszközök is beszerzés alatt voltak.

 

A megrendelőnk nem a már rendszerében jelen lévő Cacti forgalmi grafikonjainak kiváltására kért fel minket, hanem a számlázáshoz illeszthető, pontos forgalommérési lehetőséget vártak tőlünk. A felmérés időszakában egyértelművé vált, hogy az egyedi igények, és eltérő eszközök megléte miatt teljesen egyedi rendszert kell terveznünk és kialakítanunk.

 

Az alábbi célokat valósítottuk meg:

 

  • Skálázható rendszer, mely a kezdeti időszakban 200 hálózati eszközről gyűjt folyamatosan információkat, de minden további nélkül használható akár 3-4000 eszközig is.
  • Párhuzamos működésre tervezett adatgyűjtő rendszer, amely beállításoktól függően akár több száz eszközről képes adatokat lekérdezni egy időben.
  • Az adatgyűjtő modult elosztott környezetre terveztük, tehát a lekérdezésekre akár több szerver is üzembe állítható, ezzel a további bővíthetőség lehetősége  is adott.
  • Az eszközök kezelését pluginekkel oldottuk meg, így a rendszer a meglévő eszköztípusok mellett továbbiak támogatására is könnyedén alkalmassá tehető.
  • A rendszer kezeli a hálózati kiesések eseményeit, azok a forgalmi  statisztika pontosságára nem lehetnek kihatással.
  • A webes interfész jól áttekinthetően képes megjeleníteni az operátorok számára a hálózati eszközöknek és azok portjainak aktuális állapotát (terheltség, health adatok, port státuszok, port sebességek, utolsó változások, vlan és port channel információk, stb.)
  • Forgalmi adatok lekérdezésének lehetősége ügyfelek számára az elmúlt számlázási időszakokra visszamenőlegesen, valamint az aktuális számlázási időszakban keletkezett és az ez alapján jósolható teljes forgalomra is.
  • Lehetővé tettük, hogy egy ügyfélhez kötött eszközport forgalmi adatait akár más eszköz más portjához lehessen átvinni, így a forgalmi adatok pontosak maradnak akkor is, ha az ügyfél csatlakozási pontja megváltozik.
  • A számlázási rendszer felé SOAP interfészen keresztül lehetővé tettük az ügyfelekhez kapcsolt portok forgalmi adatainak lekérdezhetőségét.
  • A rendszer alkalmassá tehető a hálózati eszközök portjainak menedzselésére (vlan beállítások, tiltások, stb), de a megrendelő erre a funkcióra végül nem tartott igényt.

 

Különösen büszkék vagyunk az általunk tervezett és beüzemelt rendszerre, amely egy átlagos paraméterekkel rendelkező szerveren (2Ghz CPU, 2Gbyte ram, 30G HDD) vált képessé több száz hálózati eszköz forgalmi adatainak gyűjtésére, miközben a rendszerterhelés még ezen a hardveren sem éri el a 10%-ot.

 

A rendszerünk 2010 októbere óta működik probléma nélkül, csupán újabb eszközök támogatásához szükséges plugin készítése miatt volt szükség fejlesztőink közreműködésére.

Hozzászólások lezárva.