Webhoszting szerver migrálása

Sok weblap készítésével foglalkozó cég tart fenn saját szervert az ügyfelei weblapjainak elhelyezésére, hiszen ez egyrészt egyszerűsíti a fejlesztési munkát, terhet vesz le az ügyfelek válláról, és lehetővé tesz egy hosszabb távú együttműködést is. A szervereket nyilván nem grafikusok és HTML mágusok üzemeltetik, így sok esetben kerül a szerverhosztingot adó cég szakembereinek kezébe az üzemeltetés feladata. Sokan azt gondolnák, illetve joggal várnák el, hogy ilyen esetben tapasztalt és hozzáértő kezekbe kerüljön a szerver. Sajnos, a legtöbb esetben ez az elvárás nem teljesül.

 

Egy fő profilként weblapok készítésével foglalkozó cég fordult hozzánk, mert nem volt elégedett a jelenlegi üzemeltetőivel. A szerverükön folyamatosak voltak a terhelési problémák. Első lépesben a szerverüket bevontuk a központi monitoring rendszerünkbe, ehhez csupán egy SNMP hozzáférést kértünk olvasási joggal. A monitoring egyértelművé tette, hogy a rendszeren időszakosan látszólag magyarázat nélkül jelentkeznek a diszk alrendszert érintő túlterhelések, valamint a CPU erőforrásokat is napi 24 órában emésztik fel. Úgy véltük, hogy az ügyfelünk által megjelölt feladatok nem indokolják az adott mértékű erőforráshiányt.

 

Második lépésben már adminisztrátori hozzáférést kértünk a rendszerre, ami csak az üzemeltetési szerződés felmondása mellett volt lehetséges. Innentől a teljes körű hozzáférés átvételével a felelősséget is mi vállaltuk át. A szerveren futó alkalmazások elemzése után nyilvánvalóvá vált, hogy a szerveren behatolás történt, és az erőforrások jó részét a már egy botnet részeként üzemelő szerver nem az eredeti feladatok ellátására fordítja. Az amatőr, ezért nyilvánvaló nyomokat hagyó behatolásról az előző üzemeltetőknek nem volt tudomása.

 

A szerveren 80 weblap volt, amelyeket az üzemeltetés átvételének napján elkezdtünk költöztetni egy fertőzésmentes, megfelelő szinten lévő szerverünkre. 12 óra alatt végeztünk a fájlok és adatbázisok másolásával, és a 80 weblap forráskódjának ellenőrzésével, megtisztításával. Ezt követően a régi szerveren leállítottuk a szolgáltatásokat, majd a még keletkezett adatbázis és fájl változásokat ellenőrzés után átvittük az új rendszerre. Ezután a régi IP címen üzembe helyeztük az új szervert. Az elkövetkező napokban ügyfelünk igényeihez finomhangoltuk az adatbázis és webszerver beállításait, ezzel jelentős erőforrás megtakarítást valósítva meg.

 

Azóta ügyfelünk kérésére a hoszting szolgáltató leváltásában is segítettünk, és ez is mindössze 10 perces kiesést okozott a weblapok működésében. Azt hiszem erre is joggal lehetünk büszkék.

 

Az említett szerver ügyfelünk (aki időközben együttműködő partnerünkké is vált) megelégedettségére közel 2 éve működik bármiféle probléma nélkül!

Hozzászólások lezárva.